Ensiyönä se sitten tapahtuu! Mayweather ja McGregor ottavat mittaa toisistaan

Kun Floyd Mayweather Junior, 40, ja Conor McGregor, 29, astelevat kehään Las Vegasissa Suomen aikaa sunnuntaina aamuyöstä, suurin osa urheilua seuraavasta maailmasta pysähtyy.

Mediajätti ESPN on arvioinut taiston tuottavan 606,1 miljoonaa dollaria (noin 513 miljoonaa euroa).

Nyrkkeilyhistorian rahakkain ottelu toistaiseksi käytiin vuonna 2015, kun Mayweather kukisti Filippiinien Manny Pacquaion ja kamppailu tuotti 623,5 miljoonaa dollaria. Tulevan yön ottelu lähentelee tuota summaa.

Mayweatherin ja irlantilaisen McGregorin kamppailu on rahalla, mediahypellä ja kiinnostuksella mitattuna aikakautemme suurimpia, ellei suurin.

Tämä siitäkin huolimatta, että ottelu käydään nyrkkeilysäännöin ja Mayweather on lajin moninkertainen maailmanmestari, joka ei ole hävinnyt yhtäkään uransa 49 ottelusta.

 

McGregor on vapaaottelusarja UFC:n maailmanmestari ja taitava pystyottelija lajissaan, mutta hänen nyrkkeilykokemuksensa on lähes olematon.

Ottelun suunnittelu sai alkunsa, kun McGregor kertoi vuonna 2015 talk show -isäntä Conan O’Brienille, että hän tappelisi mielellään silloista maailmanmestaria, Mayweather Junioria, vastaan.

Spekulaatiot kahden eri kamppailulajin supertähden ottelusta alkoivat velloa välittömästi.

Mayweather oli vastikään voittanut Pacquaion. Jenkki lopetti uransa kukistettuaan Andre Berton vuoden 2015 lopussa. Mayweather kuitenkin jätti takaoven auki “oikean tarjouksen” tullen.

Mayweather ja McGregor, kaksi mielipiteitä jakavaa värikästä show-miestä, heittivät vettä kiukaalle lähes kahden vuoden ajan sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa.

Hurjaksi paisunut hype sai täyttymyksensä kesäkuussa, kun tulevan yön superottelu julkaistiin.

McGregor ja Mayweather ovat pohjustaneet ottelua jatkuvalla suunsoitolla. Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Kanadassa vierailleen markkinointikiertueen verbaalinen teatteri hallitsi viikkojen ajan kansainvälisiä urheilu-uutisvirtoja.

Ottelun on arvioitu tuottavan pelkästään katseluoikeuksien myynnin kautta 475 miljoonaa dollaria.

Muun muassa suomalaista huippunyrkkeilijää Edis Tatlia valmentava Pekka Mäki näkee ottelun kiinnostuksen syyksi kahden eri lajin tähtien kohtaamisen.

–Kaikissa spekulaatioissa aina puhutaan, että jos vapaaottelija ja nyrkkeilijä kohtaisivat, kumpi voittaisi. Tämä antaa ihmisille nälkää ja mahdollisuuksia spekuloida ottelusta, Mäki kertoo.

–Ottelu hetkauttaa koko maailmaa. Se on todella iso ottelu. Uskallan veikata, että se on isompi ottelu rahallisesti kuin Mayweather–Pacquaio.

Luvassa on spektaakkeli ja viihdyttävä show, mutta urheilullisesti ottelun laatu on kovinkin kyseenalainen. Mäki ei silti teilaa irlantilaisen mahdollisuuksia.

–Aina, kun on nyrkkeilyottelu, molemmilla on mahdollisuus. Nyrkkeilyssä yksi isku voi ratkaista, Mäki muistuttaa.

–Vaikka Mayweather on kiistaton huippunyrkkeilijä, huipuillekin tuottaa vaikeuksia otella sellaista kaveria vastaan, joka nyrkkeilee epäortodoksisesti ja lyö oudoista kulmista, hyökkää eri tavalla ja tekee välillä syviä ryntäyksiä. Ei McGregor ole surkea käsistään.

Mäki ei kuitenkaan “laittaisi rahojaan vapaaottelijalle”.

–Ottelun ja erien edetessä Mayweather riisuu McGregorin aseista, Mäki arvioi.

Mikäli Mayweather voittaa, hänestä tulee ammattilaisnyrkkeilyn historian ensimmäinen ottelija, joka onnistuu nyrkkeilemään ensimmäiset 50 ottelua ilman tappioita. Yli 700 miljoonaa dollaria urallaan tienannut Mayweather jakaa tällä hetkellä ennätyksen (49–0) legendaarisen Rocky Marcianon kanssa.

–Antavatko nyrkkeilyihmiset hänelle ennätyksestä kunnian? Fakta on, ettei Mayweather kohtaa nyrkkeilijää, Mäki miettii.

Mayweather on tunnettu puolustavasta tyylistään. Hän liikkuu, väistelee iskuja ja lyö, kun on varma paikka. Hän ei ole tunnettu tyrmääjä, etenkään enää 40 vuoden iässä.

–Pelkään, että ottelusta tulee tylsä. Se on vaarana, jos toinen on aivan epätoivoinen ja häntä nöyryytetään. Sitä en toivo, koska silloin tulee huijattu fiilis, Mäki tuumii.

–McGregorilta tuskin puuttuu rohkeutta. Sillä ei nyt tosin loppupeleissä nyrkkeilyssä pelkästään pärjää.